Nieuws

Volg hier het nieuws van de vrienden van Boukombe Lees meer »

Steun de stichting Vrienden van Boukombé

Steun de stichting Vrienden van Boukombé met een donatie Lees meer »

Stichting vrienden van Boukombe

Doelen: 1. het onderhouden van duurzame contacten tussen de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek en de inwoners van de gemeente Boukombé in Bénin, West-Afrika; 2. het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de stichting en de inwoners van de onder a genoemde gemeenten; 3. het inwinnen, verzamelen en verstrekken van informatie voor dit doel; 4. het realiseren van duurzame projecten in Boukombé Lees meer »

Meer over Boukombe

Waardoor is de voormalige gemeente Wisch nu uitgerekend met het onbekende Boukombé in Bénin/West-Afrika in contact gekomen? In 1995 was er Peking een wereldvrouwenconferentie met als thema “ De Duurzame Samenleving”. Daar maakten vrouwen van de Nederlands Bond van Plattelandsvrouwen kennis met agrarische vrouwen uit Bénin. De eerste uitwisselingen vonden plaats met vrouwen uit het dorp Kandi. Het thema was “ Ervaring als basis”. Lees meer »

 

AFRIKAWEEK BLUEMERS VMBO IN SILVOLDE EEN GROOT SUCCES.

In de week van 21 juni hebben de leerlingen van de klassen 1 en 2 van de Bluemers VMBO te Silvolde een projectweek gehouden tond het thema Afrika, met het uiteindelijke doel geld in te zamelen voor het cookitproject van de Stichting Vrienden van Boukombé.
Een cookit is een eenvoudig oventje, gemaakt van karton, dat beplakt is met aluminiumfolie. In dat oventje wordt een zwart geverfd pannetje in een plastic braadzak gezet. In het pannetje zit het te bereiden voedsel.De zon doet de rest.Bij het gebruik van de cookit hoeven de vrouwen geen hout meer te zoeken; de houtkap wordt tegengegaan en gezondheidsklachten door de rook worden zo voorkomen.
De week werd geopend door Wouter van der Schaar en Ton ter Heerdt van de Stichting met gastlessen over Boukombé. Vervolgens gingen de leerlingen met bussen naar het Afrikamuseum in Berg en Dal. De andere dagen zijn er o.cookit2__2_a. sieraden, maskers en houten beelden gemaakt, koekjes gebakken en Afrikaanse dorpen gebouwd. Er was een workshop djembé spelen. er werd gezongen en gedanst. Op donderdagmiddag tijdens de markt werden alle producten aan de man gebracht en dans en djembéspel werden geshowd. Buiten stond de cookit in de zon ter demonstratie.
Tijdens een feestelijke afsluiting op vrijdag met een toespraak van directeur Robert Siebum, met muziek , zang en dans, kregen Wouter en Ton een prachtig vedrag overhandigd.
Een eerder sponsoractie, waarbij de leerlingen zol udiek mogelijk op school mkoetsen komen en het resultaat van deze week leverden samen een bedrag van 4000 euro op. Het ethousiasme en de inzet van de docenten en zeker ook van de leerlingen zorgden voor dit fantastische resultaat.
Wouter en Ton gaan in oktober aan vrouwen in Boukombé leren hoe ze de cookit kunnen gebruiken.

KOKEN MET BEHULP VAN ZONNE-ENERGIE.

Stichting Vrienden van Boukombé is een project aan het ontwikkelen om de vrouwen van Boukombé te leren koken met behulp van zonne-energie. Hiervoor is in Nederland de cook-it ontwikkeld, een zeer eenvoudig, zelf te maken zonneoventje. Hiermee kan de houtkap worden teruggedrongen; de vrouwen besparen tijd en geld. Ook het gezondheidsaspect is groot.

Ontstoken ogen , luchtweginfecties en brandwonden behoren dan tot het verleden.

Meisjes, die nu vaak hout moeten zoeken, met alle bijkomende gevaren, zullen eerder naar school kunnen.

Tijdens de missie uit Boukombé van 1-7 februari hebben Wouter van der Schaar en Ton ter Heerdt een demonstratie geven met de cook-it en een paar filmpjes laten zien over het gebruik. De gasten waren zeer enthousiast. De plannen worden nu verder uitgewerkt. de verwachting is, dat de cook- it in het najaar van 2010 in Boukombé wordt geïntroduceerd.

MISSIE UIT BOUKOMBÉ OP BEZOEK.

Maandag 1 februari arriveerde, bij veel kou, sneeuw en gladheid een delegatie van 4 personen uit de gemeente Boukombé in Gendringen op uitnodiging van gemeente Oude IJsselstreek.

De delegatie, bestaande uit de burgemeester, de 1ste wethouder, de gemeentesecretaris en een vertegenwoordiger van SNV Bénin, stond een stevig programma te wachten.

Meteen na aankomst was er een ervaringsuitwisseling met de griffier van Oude IJsselstreek. Later in de week volgde eenzelfde uitwisseling tussen beide burgemeesters, de gemeentesecretaris van Oude IJsselstreek en die van Boukombé en de beide wethouders.Het werden interessante discussies, waarbij aan beide zijden leermomenten waren. Zo vertelde de wethouder van Boukombé, dat er binnen hun gemeente een jeugdorganisatie bestaat met afgevaardigden uit alle 72 dorpen. Hierdoor is er een goed contact met de jongeren. De geente Oude IJsselstreek heeft maar 15 kernen en de jongeren zijn slecht te bereiken. Wellicht kan Oude IJsselstreek iets met het idee.

Door het bezoeken van de raadsrotonde en het aanwezig zijn bij de start van de burgerjury heeft Boukombé kennis kunnen maken met een geheel nieuwe manier van burgerparticipatie.

Donderdag 4 februari werd een bezoek gebracht aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag, gevolgd door een rondleiding in de Ridderzaal. Jammer genoeg was het gebouw van de Tweede Kamer net gesloten bij aankomst.

De laatste dag werd door Frans Olthof, een deskundige bij het contact Ridderkerk / Dogbo, Bénin, verteld, hoe de gemeente de  inkomsten uit lokale belastibngen kan verhogen. Dit is voor de ontwikkeling vabn Boukombé heel belangrijk.

Zondagmorgen heel vroeg is de delegatie vertrokken met een rugzak vol ervaringen, kennis en informatie.