Nieuws

Volg hier het nieuws van de vrienden van Boukombe Lees meer »

Steun de stichting Vrienden van Boukombé

Steun de stichting Vrienden van Boukombé met een donatie Lees meer »

Stichting vrienden van Boukombe

Doelen: 1. het onderhouden van duurzame contacten tussen de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek en de inwoners van de gemeente Boukombé in Bénin, West-Afrika; 2. het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de stichting en de inwoners van de onder a genoemde gemeenten; 3. het inwinnen, verzamelen en verstrekken van informatie voor dit doel; 4. het realiseren van duurzame projecten in Boukombé Lees meer »

Meer over Boukombe

Waardoor is de voormalige gemeente Wisch nu uitgerekend met het onbekende Boukombé in Bénin/West-Afrika in contact gekomen? In 1995 was er Peking een wereldvrouwenconferentie met als thema “ De Duurzame Samenleving”. Daar maakten vrouwen van de Nederlands Bond van Plattelandsvrouwen kennis met agrarische vrouwen uit Bénin. De eerste uitwisselingen vonden plaats met vrouwen uit het dorp Kandi. Het thema was “ Ervaring als basis”. Lees meer »

 

Slowfood in Natitingou, Noord Benin

kaart-benin

Inleiding

Sinds 14 jaar heeft de gemeente Oude IJsselstreek een stedenbandrelatie met de gemeente Boukombé in Noord Benin. Die gemeente maakt onderdeel uit van de regio Natitingou.

Slowfood Internationaal heeft een Europees project opgezet om in Afrika 10.000 Slowfoodtuinen te realiseren. De voorzitter van Slowfood Achterhoek heeft ons gevraagd om te kijken of er in Noord Benin ook een Slowfoodtuin is. Die zijn er en op de laatste reis van Conny Huijskes en Wim Beijer in juni 2016, hebben we één van de slowfoodtuinen bezocht.

Op bezoek in de Slowfoodtuin in Natitingou

We bezoeken de Slowfoodtuin van pastor Martin  en daar treffen we ook Emanuelle. Hij heeft een tuin en een composteenheid die nu (regentijd) met de auto moeilijk toegankelijk is. Pastor Martin beheert een weeshuis (Le Bon Samaritain geheten)waar hij zo’n 64 kinderen opvangt. Pastor Martin is volgens Emmanuel, de landbouwspecialist, een natuurtalent in slowfoodpraktijken.

Hij implementeerde d

Pastor Martin bij zijn kleinvee-ren

Pastor Martin bij zijn kleinvee-ren

e principes al voor hij wist dat er een slowfoodbeweging bestond.

Emmanuel werkte bij de officiële landbouwdienst als voorlichter. Hij is zich steeds meer gaan toeleggen op een vorm van biologische landbouw en het gebruik van compost en natuurlijke manieren van bestrijding van plagen en ziektes. O.a. door teeltwisseling/teeltcombinaties in de tuinbouw, gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en gebruik van natuurlijke geneeskrachtige planten. Hij is van daaruit gekomen tot de grootschalige productie van compost (10 ton hoopt hij te realiseren in september) om die commercieel te distribueren om biologisch tuinieren te bevorderen. Hij begeleid ook een tweetal schooltuinen op slowfoodgrondslag. Hij is de initiator van het convivium in Natittingou.

Oorsprong Slowfood in Benin

Slowfood in Benin is gestart in 2004 vanuit Italie. Sinds dat jaar bestaat de nationale slowfoodorganisatie die regelmatig bijeenkomsten houdt en een driedaagse training in de principes van slowfood organiseert. Er waren 2 convivia in Cotonou en na ontstane belangstelling is een convivium in Savalou opgericht. Martin en Emmanuel zijn daar lid geworden. Dit was in 2011. Na hun training in 2014 is Emmanuel begonnen een convivium in Natittingou op te zetten. Hij is voorzitter van de tuindersgroep in Natitingou.

Emmanuel in de tuin van pastor Martin

Emmanuel in de tuin van pastor Martin

Convivium Natitingou

Haar naam luidt:  De redders van de goede oude tijd (Les saveurs des bons vieux temps). Hun principes zijn: Gebruik traditionele gewassen en zaden (geen hibryde zaden), compost in plaats van kunstmest, het delen van zaden en stekken onderling, revitaliseren van traditionele gewassen en dierenrassen, gebruik geen herbiciden en pesticiden. Probeer niets van de biodiversiteit te verliezen, maar transformeer het. Er is een programma om 7 specifieke locale groenterassen te behouden en specifieke locale rassen van dieren te  fokken.   Ook is er een principe om klein te beginnen met eigen middelen en langzaam te groeien (slow).

Er zijn inmiddels in Noord Benin twee convivium’s met samen 8 tuinen. De visie van het convivium is te werken met de middelen die je hebt en zo binnen enkele jaren 20 slowfoodtuinen te realiseren en slowfood bekend te hebben in de hele provincie Atacora-Donga, dat gevormd wordt door 13 gemeenten. In 6 gemeenten zijn er inmiddels slowfooduinen. Daarnaast wil men een bioproduktenmarkt in Natitingou realiseren.

Een pracht initiatief

Wim Beijer, Conny Huijskes