Slowfood in Natitingou, Noord Benin
Inleiding
Sinds 14 jaar heeft de gemeente Oude IJsselstreek een stedenbandrelatie met de gemeente Boukombé in Noord Benin. Die gemeente maakt onderdeel uit van de regio Natitingou.
Slowfood Internationaal heeft een Europees project opgezet om in Afrika 10.000 Slowfoodtuinen te realiseren. De voorzitter van Slowfood Achterhoek heeft ons gevraagd om te kijken of er in Noord Benin ook een Slowfoodtuin is. Die zijn er en op de laatste reis van Conny Huijskes en Wim Beijer in juni 2016, hebben we één van de slowfoodtuinen bezocht.
Op bezoek in de Slowfoodtuin in Natitingou
We bezoeken de Slowfoodtuin van pastor Martin en daar treffen we ook Emanuelle. Hij heeft een tuin en een composteenheid die nu (regentijd) met de auto moeilijk toegankelijk is. Pastor Martin beheert een weeshuis (Le Bon Samaritain geheten)waar hij zo’n 64 kinderen opvangt. Pastor Martin is volgens Emmanuel, de landbouwspecialist, een natuurtalent in slowfoodpraktijken.
Hij implementeerde d
e principes al voor hij wist dat er een slowfoodbeweging bestond.
Emmanuel werkte bij de officiële landbouwdienst als voorlichter. Hij is zich steeds meer gaan toeleggen op een vorm van biologische landbouw en het gebruik van compost en natuurlijke manieren van bestrijding van plagen en ziektes. O.a. door teeltwisseling/teeltcombinaties in de tuinbouw, gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en gebruik van natuurlijke geneeskrachtige planten. Hij is van daaruit gekomen tot de grootschalige productie van compost (10 ton hoopt hij te realiseren in september) om die commercieel te distribueren om biologisch tuinieren te bevorderen. Hij begeleid ook een tweetal schooltuinen op slowfoodgrondslag. Hij is de initiator van het convivium in Natittingou.
Oorsprong Slowfood in Benin
Slowfood in Benin is gestart in 2004 vanuit Italie. Sinds dat jaar bestaat de nationale slowfoodorganisatie die regelmatig bijeenkomsten houdt en een driedaagse training in de principes van slowfood organiseert. Er waren 2 convivia in Cotonou en na ontstane belangstelling is een convivium in Savalou opgericht. Martin en Emmanuel zijn daar lid geworden. Dit was in 2011. Na hun training in 2014 is Emmanuel begonnen een convivium in Natittingou op te zetten. Hij is voorzitter van de tuindersgroep in Natitingou.
Convivium Natitingou
Haar naam luidt: De redders van de goede oude tijd (Les saveurs des bons vieux temps). Hun principes zijn: Gebruik traditionele gewassen en zaden (geen hibryde zaden), compost in plaats van kunstmest, het delen van zaden en stekken onderling, revitaliseren van traditionele gewassen en dierenrassen, gebruik geen herbiciden en pesticiden. Probeer niets van de biodiversiteit te verliezen, maar transformeer het. Er is een programma om 7 specifieke locale groenterassen te behouden en specifieke locale rassen van dieren te fokken. Ook is er een principe om klein te beginnen met eigen middelen en langzaam te groeien (slow).
Er zijn inmiddels in Noord Benin twee convivium’s met samen 8 tuinen. De visie van het convivium is te werken met de middelen die je hebt en zo binnen enkele jaren 20 slowfoodtuinen te realiseren en slowfood bekend te hebben in de hele provincie Atacora-Donga, dat gevormd wordt door 13 gemeenten. In 6 gemeenten zijn er inmiddels slowfooduinen. Daarnaast wil men een bioproduktenmarkt in Natitingou realiseren.
Een pracht initiatief
Wim Beijer, Conny Huijskes