Nieuws

Volg hier het nieuws van de vrienden van Boukombe Lees meer »

Steun de stichting Vrienden van Boukombé

Steun de stichting Vrienden van Boukombé met een donatie Lees meer »

Stichting vrienden van Boukombe

Doelen: 1. het onderhouden van duurzame contacten tussen de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek en de inwoners van de gemeente Boukombé in Bénin, West-Afrika; 2. het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de stichting en de inwoners van de onder a genoemde gemeenten; 3. het inwinnen, verzamelen en verstrekken van informatie voor dit doel; 4. het realiseren van duurzame projecten in Boukombé Lees meer »

Meer over Boukombe

Waardoor is de voormalige gemeente Wisch nu uitgerekend met het onbekende Boukombé in Bénin/West-Afrika in contact gekomen? In 1995 was er Peking een wereldvrouwenconferentie met als thema “ De Duurzame Samenleving”. Daar maakten vrouwen van de Nederlands Bond van Plattelandsvrouwen kennis met agrarische vrouwen uit Bénin. De eerste uitwisselingen vonden plaats met vrouwen uit het dorp Kandi. Het thema was “ Ervaring als basis”. Lees meer »

 

Training in het gebruik van de cookit

Tijdens de missie naar Bénin van 6-16 oktober hebben Wouter van de Schaar en Ton ter Heerdt acht vrouwen een training gegeven in het gebruik van de cookit, het oventje op zonne-energie. Het was ondrukwekkend te merken hoe de vrouwen zelf al hadden nagedacht over het nut van de , voor hun cultuur toch wel  grote verandering.

Vol enthousiasme maakten ze zich de kunst eigen van het opzetten en het weer dichtvouwen van de cookits. Het bereiden van het eten, het koken van eieren zonder water, het bakken van brood, wat er ook gebeurde, het had hun grote belangstelling.

Nu gaan de vrouwen eerst een paar maanden bij hun eigen huisje experimenteren. In januari, als het werk op het land weer minder wordt (het is nu, na de regentijd erg druk) worden vrouwen in alle dorpen bezocht en getraind door deze acht vrouwen.

Aan het eind van iedere maand ontvangen Wouter en Ton een verslagje van de ervaringen.

Het was voor Wouter en Ton wat improviseren, omdat de koffers met al het instructiemateriaal, in Parijs waren achtergebleven. Gelukkig waren er wel een paar cookits.

De vrouwen hebben er zin in en Wouter en Ton hebben er alle vertrouwen in, dat over een half jaar besloten kan worden het project voort te zetten.

Op dat moment is het de bedoeling, dat er cookits verkocht gaan worden en dat er een werkplaatsje komt waar de cookits gemaakt gaan worden.