Nieuws

Volg hier het nieuws van de vrienden van Boukombe Lees meer »

Steun de stichting Vrienden van Boukombé

Steun de stichting Vrienden van Boukombé met een donatie Lees meer »

Stichting vrienden van Boukombe

Doelen: 1. het onderhouden van duurzame contacten tussen de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek en de inwoners van de gemeente Boukombé in Bénin, West-Afrika; 2. het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de stichting en de inwoners van de onder a genoemde gemeenten; 3. het inwinnen, verzamelen en verstrekken van informatie voor dit doel; 4. het realiseren van duurzame projecten in Boukombé Lees meer »

Meer over Boukombe

Waardoor is de voormalige gemeente Wisch nu uitgerekend met het onbekende Boukombé in Bénin/West-Afrika in contact gekomen? In 1995 was er Peking een wereldvrouwenconferentie met als thema “ De Duurzame Samenleving”. Daar maakten vrouwen van de Nederlands Bond van Plattelandsvrouwen kennis met agrarische vrouwen uit Bénin. De eerste uitwisselingen vonden plaats met vrouwen uit het dorp Kandi. Het thema was “ Ervaring als basis”. Lees meer »

 

Vervolg op de cookitmissie van oktober

Van 27 april tot en met 6 mei 2011 hebben Wouter van der Schaar een bezoek gebracht aan Boukombé. Meteen na aankomst in Cotonou vond er een gesprek plaats met de Nederlandse ambassadeur, Wouter Plompen met Carel de Groot, verantwoordelijke voor het watermanagement.

Op 29 april waren Wouter en Ton uitgenodigd voor de receptie t.g.v. de verjaardag van koningin Beatrix.

In Boukombé werden vervolgens de resultaten besproken van de activiteiten, die de vrouwen hebben ontplooid, om de cookit te promoten onder de gehele bevolkng.

De vrouwen zijn zelf nog steeds enthousiast en ook de bevolking ziet er wel iets in. De meest voorkomende vraag kwam van de mannen:Waarom mogen wij geen bomen omhakken?De vrouwen hebben precies geantwoord door alle nadelen op te sommen, die we met hen in oktober hebben besproken.Ze konden het bijna woordelijk herhalen. Zij hebben het goed onthouden en begrepen.

Jammer genoeg waren alleen de 4 vrouwen van Tikonna aanwezig. De rivaliserende vrouwengroep heeft het na oktober meteen laten afweten.Wij hebben geprobeerd ze door de training dichter bij elkaar te brengen. Het leek geslaagd, maar blijkbaar zit er veel meer fout.

Hier kunnen wij ons niet verder mee bemoeien.

Nu het de periode van heel veel mango’s was, hebben we meteen geleerd, hoe je de vruchten kunt drogen met de zon.

In Nederland hadden wij ondertussen een meer duurzame kookdoos ontdekt. We hebben 4 aluminium binnenbakken meegekregen.Zo konden we een timmerman zoeken, die de houten bekisting en een deksel met glas kan maken.

Met hulp van Monique, de leidster van Tikonna kwam de timmerman meteen. Hij zag het wel zitten. Ook een vertegenwoordiger in verbeterde houtoventjes wilde wel de zonne-energie gaan promoten.

Nu gaat hij rond en ook de 4 vrouwen gaan proberen de nieuwe oventjes aan de man te brengen.

Monique heeft de kas. Zij geeft de timmerman opdracht en zij betaalt.

In Boukombé C., in Manta en in Korontière komt een klein winkeltje, waar de bevolking de verschillende vormen kan zien en bestellen.

Wij hebben het nu uit handen gegeven. In Boukombé moet het gaan gebeuren.

We wachten met spanning af.

We hadden ook nog twee leuke opdrachten. Zowel  College le Baobab als vrouwengroep Tikonna konden we blij maken met fietsen. Twee verschillende donoren voelden zich aangesproken door onze nieuwsbrief met de fietsen als resultaat.

De school geeft de fietsen aan vooral meisjes, die van ver moeten komen en die na de vakantie op het College beginnen. De vrouwengroep heeft de fietsen hard nodig voor het bestuur, dat aardig wat kilometers af moet leggen.

Later krijgen we verslagen en foto’s.