Nieuws

Volg hier het nieuws van de vrienden van Boukombe Lees meer »

Steun de stichting Vrienden van Boukombé

Steun de stichting Vrienden van Boukombé met een donatie Lees meer »

Stichting vrienden van Boukombe

Doelen: 1. het onderhouden van duurzame contacten tussen de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek en de inwoners van de gemeente Boukombé in Bénin, West-Afrika; 2. het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de stichting en de inwoners van de onder a genoemde gemeenten; 3. het inwinnen, verzamelen en verstrekken van informatie voor dit doel; 4. het realiseren van duurzame projecten in Boukombé Lees meer »

Meer over Boukombe

Waardoor is de voormalige gemeente Wisch nu uitgerekend met het onbekende Boukombé in Bénin/West-Afrika in contact gekomen? In 1995 was er Peking een wereldvrouwenconferentie met als thema “ De Duurzame Samenleving”. Daar maakten vrouwen van de Nederlands Bond van Plattelandsvrouwen kennis met agrarische vrouwen uit Bénin. De eerste uitwisselingen vonden plaats met vrouwen uit het dorp Kandi. Het thema was “ Ervaring als basis”. Lees meer »

 

Voortgangsmissie naar Boukombé.

Van 1 – 12 februari hebben Wouter van der Schaar en Ton ter Heerdt namens de stichting een bezoek gebracht aan Boukombé. Zij waren daar vooral om het zonnekookproject van vrouwengroep Tikonna te bekijken en uit te breiden.

De vrouwengroep heeft ,verspreid over de hele gemeente, 3 vrouwenhuizen. Ton en Wouter hebben gedurende hun verblijf op die drie plaatsen de vrouwen ontmoet.

De timmerman had al een aantal oventjes geconstrueerd, maar hij was er zelf niet tevreden over. De oventjes lekten en hij wist niet hoe dat op te lossen. Ton heeft gedemonstreerd hoe dat heel goed gaat met een binnenband van een fiets. Na wat oefenen had de beste man het door. Om te zorgen, dat de produktie goed blijft gaan en een beetje tempo krijgt is ONG Graded uit Boukombé ingeschakeld. De ONG bestaat uit lokale personen, die nu iedere week bij de timmerman op bezoek gaan om het proces in de gaten te houden.

Om wat variatie in het koken en bakken te krijgen is de vrouwen geleerd koekjes te bakken en een pizza te bereiden.

Het begrip hooimand is tijdens de training wel aan de orde geweest. Nu is er ter plekke een gemaakt, met de bedoeling, dat er in de toekomst meer gemaakt worden.

Heel enthousiast waren de vrouwen over de woestijnkoelkast, een eenvoudig, goed uitvoerbaar idee. Twee aardewerk potten in elkaar; de ruimte vullen met zand; dat zand goed nat maken en vochtig houden en een natte lap over het geheel. De opmerking, dat de vrouwen op deze manier hun fruit goed kunnen bewaren, lokte meteen de reactie uit, dat je dan ook drinkwater en zelfs bier koel kunt houden!

Omdat Ton heeft gelezen dat de Chinezen in heel West-Afrika bamboe willen gaan planten, die dan vervolgens waarschijnlijk naar China verdwijnt, is de mogelijkheid besproken zelf bamboe aan te planten om die te gebruiken om te stoken als de zon niet schijnt. Bamboe groeit weer aan. Een gekapte boom is weg. Met Graded is afgesproken, dat zij het halen en planten van bamboe gaan begeleiden. Het wachten is op de regentijd. Als er voldoende regen is gevallen kan het een succes worden. Zelfs de burgemeester wil bij het gemeentehuis bamboe hebben.

Een heel belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten was de boom Neem.

De Neem is een boom met veel medicinale eigenschappen.He gebruik van de bladeren werkt preventief tegen malaria. Wouter en Ton hadden thee gezet van de bladeren. Na enige aarzeling en nadat Ton en Wouter zelf een flinke slok hadden genomen, durfden de vrouwen het drinken aan. Met de vrouwen is afgesproken, dat ze gedurende 3 maanden hun kinderen iedere dag een kop Neemthee te drinken geven. Na 3 maanden gaan ze evalueren hoe het in die periode met de gezondheid van hun kinderen is gegaan. Ook gaan ze iedere dag op het eten een handvol gedroogde Neembladeren strooien. Zelfs gedroogd hebben de bladeren een grote voedingswaarde.

Eén middag is besteed aan een gesprek met B en W en de raad. Met een beetje geluk wordt het gemeenteproject nieuw leven ingeblazen. De eventuele mogelijkheden zijn op tafel gelegd. Nu kan men vast nadenken over de toekomst voordat in de week van 18 maart in Cotonou de 3 Nederlandse gemeentes met hun Béninese partners bij elkaar komen om de toekomst te bespreken  en plannen te maken en vast te leggen. Het zal een hele kluif worden, maar zowel Oude IJsselstreek als Boukombé, beide gemeentes willen graag verder.

Het was een drukke week en de vrouwen moeten nu zelf aan de slag met alle aangedragen ideeën.Bij de hand houden levert niets op; kennisoverdracht is de beste manier van ontwikkelingssamenwerking.

Onder dit artikel staan een aantal foto’s , genomen tijdens deze missie.